Friday, September 10, 2010

Minimalni stambeni prostor | Sklonište od 10 m²

 Javni konkurs za sklonište minimalne dimenzije do 10m². Osmišljen je prostor skloništa koji može da zadovolji sve osnovne ljudske i higijenske potrebe pojedinca ili para. U prizemlju je prostor za boravak, spremanje hrane i higijenu, dok na platformi iznad je prostor za spavanje, skladište garderobe i sistem za grejanje i korišćenje prostora.




Rešenje koje sam ponudio je površine osnove do 10m² i visine 4m. Planirano je kao modularna samoodrživa jedinica za stanovanje do dve osobe koja može biti izgrađena sa minimalnim ulaganjem i od lokalnih materijala. Za izgradnju ovakve jedinice potrebno je minimalno tehničko poznavanje gradnje drvenom građom. 

Jedinica za stanovanje je mobilna i moguće je transportovati standardnim vozilom.
Opremu koju sadrži kao samoodrživa mobilna jedinca  je: solarni paneli za prikupljanje električne energije, termalni paneli za zagrevanje vode u bojleru, cisterna sa tehničkom vodom za ispiranje vodokotlića i za sistem grejanja.

Idejno rešenje je namenjeno svima koji nemaju krov nad glavom i namenjen je nerazvijenim lokalnim zajednicama kako bi sa minimalnim finansijskim sredstvima obezbedili stambeni prostor - sklonište svojim žiteljima. Sve elementi ovog idejnog rešenja se mogu slobodno kopirati i koristiti. 

U sredinama gde je oštra klima nophodno je termoizolovati zidove radi efikasnog grejanja, kako bi smanjili negativan uticaj na prirodu i planetu našu jedinu. 

First of my project "Free architecture to people"
Everybody is free to use all or part of the project in purpose to give shelter habitat to people who don't have place for living, eating, sleeping and bathing. Concept of habitat is to be made of local materials, low cost, easy to built. Everything can be built with reused or recycled materials.


Author Aleksandar Bajić






No comments: